Marynata do schabu pieczonego
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Miód, musztarda francuska i olej rzepakowy to trio, które doda smaku twojemu pieczonemu schabowi. Aromatyczne połączenie słodyczy, delikatnej ostrości i kremowej konsystencji sprawia, że mięso jest soczyste i pełne głębokiego smaku. Ta marynata to prawdziwy hit w kuchni, który sprawi, że schab zyska nowy wymiar smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Miód - 50 g
- Musztarda francuska - 40 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- W naczyniu umieść miód, musztardę oraz olej.
- Dodaj 4 obrane i posiekane drobno ząbki czosnku.
- Wrzuć 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.
- Składniki marynaty wymieszaj.
- Marynatą natrzyj schab, pozostaw na kilka godzin do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
- Upiecz mięso.
Komentarz dietetyka
Przepis na marynatę wpłynie na poziom glikemii. Znajduje się w niej miód.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości