Marynata do polędwiczek wieprzowych
Opublikowano: 29.04.2022 r.
Sos sojowy, miód i czosnek – te składniki to prawdziwe trio, które nada Twoim polędwiczkom wieprzowym wyjątkowego smaku. Sos sojowy dodaje głębi i naturalnej słoności, miód naturalnej słodyczy, a czosnek – charakterystycznej ostrości. Wszystko to razem tworzy cudowną marynatę, która doskonale komponuje się z delikatnym mięsem polędwiczek.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Miód - 10 g (1 łyżka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe oczyść i dopraw solą i pieprzem.
- Sos sojowy wymieszaj z miodem i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wysmaruj mięso marynatą i zostaw na godzinę w lodówce.
- Następnie usmaż mięso na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe to niezwykle delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane jest pyszne w smaku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk