Marynata do piersi z kurczaka na grilla
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Oliwa z oliwek, musztarda i ocet balsamiczny to trio, które sprawi, że Twoje piersi z kurczaka na grilla będą smakować wyśmienicie. Te składniki to klucz do soczystej i aromatycznej potrawy, która zaskoczy każdego biesiadnika. Prosta, ale efektowna marynata podkreśli naturalny smak mięsa i nada mu nowy wymiar.
Składniki dla 1 porcji:
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 duże łyżki)
- Musztarda - 30 g (1,5 łyżki)
- Ocet balsamiczny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki świeża, chilli, bazylia, mielony czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wlej olej, ocet balsamiczny i dodaj musztardę.
- Natkę pietruszki opłucz i drobno posiekaj, dodaj do pozostałych składników marynaty.
- Do marynaty dodaj sól, pieprz, czosnek, bazylię i sos sojowy. Dosyp szczyptę papryczki chili. Wszystko razem wymieszaj i włóż do marynaty mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1h.