Marynata do kurczaka z miodem

Opublikowano: 19.08.2025 r.
Miód, oliwa z oliwek i musztarda to kluczowe składniki tej wyrazistej marynaty do kurczaka. Dodajmy jeszcze aromatyczny czosnek i sok z cytryny, a całość nabiera wyjątkowego charakteru. Marynata nie tylko podkreśli smak mięsa, ale też sprawi, że kurczak będzie soczysty i pełen aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Kurczak cały - 1500 g (1 sztuka)
- Miód - 50 g (5 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cytryna - 60 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Miód przełóż do miseczki i dodaj oliwę, całość wymieszaj.
- Następnie dodaj sok z cytryny i musztardę.
- Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połącz wszystkie składniki.
- Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie upiecz mięso w piekarniku przez około 1,5 h w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz zamarynować mięso z indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk