Marynata do kurczaka pieczonego

Opublikowano: 15.05.2025 r.
Oliwa z oliwek, czosnek i suszony rozmaryn to trójka, która zrobi prawdziwą robotę w tej marynacie do kurczaka pieczonego. Oliwa zapewnia soczystość, czosnek dodaje aromatu, a rozmaryn nadaje wyrazisty smak. Upieczone w tej mieszance udka kurczaka wyjdą z piekarnika złociste i pełne głębi smaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 600 g (4 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (5 łyżek)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Rozmaryn suszony - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj rozmaryn sól i pieprz.
- Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na 3 h do lodówki.
- Następnie możesz przygotować mięso w dowolny sposób, możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku.
Komentarz dietetyka
Marynata jest uniwersalna, dlatego też idealnie sprawdzi się do mięsa z indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk