Marynata do kurczaka
Opublikowano: 30.08.2021 r.
Cytryna, sól, olej rzepakowy, świeży imbir i czerwona papryczka chili – oto sekret pysznej marynaty do kurczaka, która podbije kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Te proste, ale aromatyczne składniki idealnie współgrają, nadając mięsu wyjątkowy smak oraz delikatną soczystość. Idealna na grilla lub pieczeń!
Składniki dla 1 porcji:
- Cytryna - 30 g
- Sól - 25 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (3 łyżki stołowe)
- Imbir korzeń - 30 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie suche składniki umieść w miseczce dodaj ich ok 1 łyżeczki.
- Zetrzyj imbir na tarce i dodaj do miseczki z przyprawami. Następnie dodaj olej i 100 ml wody.
- Pokrój drobno papryczkę chili oraz wyciśnij sok z cytryny. Produkty dodaj do miseczki z marynatą.
- Wymieszaj do połączenia składników.
Komentarz dietetyka
Domowa marynata do mięsa jest dobrą propozycją na zastępstwo gotowych przypraw ze sklepu. Przygotowując ją w domu masz możliwość kontroli nad ilością soli oraz cukru dodanej do marynaty. Możesz także pominąć składniki, których nie lubisz lub masz na nie uczulenie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny