Marynata do kotletów schabowych

Opublikowano: 01.07.2025 r.
Mleko i duża cebula to klucz do soczystych i aromatycznych kotletów schabowych! Zobacz, jak te dwa proste składniki potrafią podbić smak mięsa, nadając mu miękkość i wyjątkowy aromat. Szybki i prosty sposób na marynatę, która sprawi, że Twoje schabowe będą absolutnym hitem obiadowym.
Składniki dla 1 porcji:
- Mleko 3,2% - 400 ml
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Do miski wlej mleko.
- Dodaj cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Rozbite kotlety schabowe umieszczaj w marynacie i pozostaw je na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Marynata do kotletów schabowych to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Marynata zawiera cukier mleczny zwany laktozą. Nie powinny jej spożywać osoby z nietolerancją glukozy. Marynata jest niskokaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny