Marynata do karkówki z grilla
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Olej rzepakowy i cebula to kluczowe składniki tej marynaty do karkówki z grilla, która pozwoli uzyskać soczyste i pełne smaku mięso. Połączenie aromatycznej cebuli z olejem dodaje mięsu odpowiednią wilgotność i wyjątkowy smak, a całość doskonale wnika w karkówkę, dzięki czemu będzie ona pysznie miękka i aromatyczna po grillowaniu.
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Cebula - 120 g (1 średnia sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- blender, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej olej rzepakowy.
- Cebulę obierz z łupiny.
- Dodaj 4 ząbki czosnku obrany z łupiny oraz cebulę.
- Wlej 30 ml sosu sojowego i 20 ml octu ryżowego.
- Dodaj papryczkę chilli, łyżeczkę soli, papryki słodkiej, majeranku i pół łyżeczki pieprzu.
- Zblenduj całość i zamarynuj mięso.
- Marynatę przechowywać można w słoiczku w lodówce.
Komentarz dietetyka
Marynata do karkówki z grilla to dobre źródło przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Marynata do karkówki zawiera także dużą ilość kwasów jednonienasyconych. Marynata zawiera małą ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny