Marynata do karkówki na grilla

Opublikowano: 22.07.2025 r.
Cebula, jogurt grecki i świeży koperek — to trio, które odmieni twoją karkówkę na grilla. Te składniki zapewnią mięsu wyrazisty smak i soczystość, jakiej nie znałeś. Możesz być pewien, że rodzinne grillowanie już nigdy nie będzie takie samo!
Składniki dla 2 porcji:
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 400 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender, miska
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do miseczki wsyp paprykę słodką, ostrą, dodaj sól, pieprz i jogurt grecki.
- Wymieszaj dokładnie, dodaj posiekany koper.
Komentarz dietetyka
Marynata do karkówki na grilla nie zwiększa kaloryczności mięsa. Marynata jest bardzo dobrym źródłem kwasu mlekowego oraz bakterii probiotycznych. Zawiera także cukier mleczny zwany laktozą.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny