Marynata do karkówki
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Musztarda, czosnek i przecier pomidorowy bez soli to trio, które w naszej marynacie do karkówki robi całą robotę. Musztarda dodaje pikantności, czosnek aromatycznego kopa, a przecier pomidorowy wprowadza delikatną słodycz i głębię smaku. Te trzy składniki sprawiają, że karkówka nabiera wyjątkowego, wyrazistego charakteru i soczystości.
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Musztarda - 20 g (łyżka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 30 g (dwie łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 50 g (średnia sztuka)
- Marchewka - 20 g (pół średniej)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- blender, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Marchew, cebulę oraz czosnek obierz i usuń końce. Pokrój w małe kawałki i przełóż do miski lub do naczynia rozdrabniacza.
- Dodaj olej, przecier pomidorowy, musztardę i po 1/4 łyżeczce przypraw: soli, pieprzu, kurkumy, tymianku, majeranku, cząbru, papryki słodkiej, kminku mielonego oraz jedne średni liść laurowy i dwa ziela angielskie.
- Całość dokładnie zblenduj lub zmiksuj w rozdrabniaczu.
- Podana ilość marynaty jest na 1 kg karkówki.