Marynata do kaczki
Opublikowano: 12.07.2022 r.
Oliwa z oliwek, sok z cytryny i miód. Te trzy składniki to serce naszej marynaty do kaczki. Oliwa z oliwek dodaje głębi, sok z cytryny wprowadza przyjemną kwaskowatość, a miód delikatnie osładza całość. Idealnie sprawdza się jako podstawa, by kaczka była soczysta i pełna smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Sok z cytryny - 15 ml
- Miód - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia, mielony czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej oliwę, dodaj do niej miód i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
- Do mieszanki dodaj: 1/3 łyżeczki mielonego czosnku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę rozmarynu, 2 łyżeczki bazylii, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/3 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Marynata nadaje się do marynowania ok. dwóch piersi z kaczki.
- Oczyszczone mięso włóż do marynaty i marynuj przez 2-4 godziny.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek do mięsa, warto jednak pamiętać, że tłusty drób, taki jak kaczka, nie powinien gościć w menu zbyt często, ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny