Marynata do jelenia
Opublikowano: 12.03.2023 r.
Czerwone wytrawne wino, ocet winny i soczysta cebula to kluczowe składniki marynaty, która świetnie podkreśli smak jelenia. Te trzy elementy działają razem, aby nadać mięsu wyrazistości i głębi. Wino dodaje eleganckiego profilu smakowego, ocet winny wprowadza delikatną kwasowość, a cebula zapewnia naturalną słodycz i aromat.
Składniki dla 1 porcji:
- Wino czerwone wytrawne - 500 g (2 szklanki)
- Ocet winny - 125 ml (pół szklanki)
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, jałowiec
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Do garnka wlej 2 szklanki wody, wino, dodaj pokrojoną cebulę, kilka ziaren ziela pieprzu oraz jałowce, 4 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Składniki wymieszaj i zagotuj.
- Następnie zawartość garnka przestudź i dodaj do niego ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do gotowej marynaty włóż mięso i odstaw w chłodne miejsce na 3 dni.
- W tym czasie mięso obracaj co jakiś czas.
Komentarz dietetyka
Marynata do jelenia jest bardzo prosta w przygotowaniu. Marynowanie mięsa ma na celu przeniknięcie aromatów przypraw do marynowanego kawałka mięsa.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny