Marynata do indyka
Opublikowano: 12.07.2022 r.
Oliwa z oliwek i ocet balsamiczny to główne składniki naszej marynaty do indyka, które nadadzą mu wyjątkowy smak. Prosty przepis, który wydobędzie pełnię aromatu z każdego kawałka mięsa. Wystarczy kilka chwil, by stworzyć coś naprawdę smakowitego. Sprawdź, jak połączyć te składniki i ciesz się niezwykłym smakiem.
Składniki dla 1 porcji:
- Oliwa z oliwek - 65 ml
- Ocet balsamiczny - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Oliwę przelej do miseczki i wymieszaj ją z octem.
- Do miski wsyp szczyptę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, dwie łyżeczki ziół prowansalskich, łyżeczkę tymianku i szczyptę gałki. Całość wymieszaj.
- W marynacie możesz marynować 400 g mięsa.
- Marynuj przez 30 min do 4 h.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek do mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny