Marynata do gęsiny
Opublikowano: 29.06.2023 r.
Czosnek i oliwa z oliwek – te dwa składniki to serce naszej marynaty do gęsiny. Ta prosta mieszanka sprawi, że mięso stanie się bardziej aromatyczne i soczyste. Idealna kombinacja, by wzmocnić naturalny smak gęsiny i nadać jej wyjątkowego charakteru. Ta marynata to sekret, który warto poznać!
Składniki dla 1 porcji:
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki na marynatę oraz przyprawy: łyżeczka majeranku, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku, wymieszaj ze sobą.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Dodaj go do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
- Mięso z gęsi zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia piecz zgodnie z przepisem.
Komentarz dietetyka
Marynata pozwala na ograniczenie powstawania szkodliwych substancji w trakcie obróbki.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny