Marynata do gęsi
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Imbir, czosnek, chrzan i świeży koperek – to główne składniki, które nadadzą gęsi niepowtarzalny smak i aromat. Imbir doda jej wyrazistości, czosnek – pikantności, a chrzan i koperek wprowadzą orzeźwiającą nutę. Ten miks przypraw idealnie podkreśli charakter mięsa, czyniąc danie bardziej wyrazistym.
Składniki dla 1 porcji:
- Imbir korzeń - 30 g
- Chrzan - 30 g
- Czosnek - 50 g (1 główka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Sól - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miseczka
Przepis krok po kroku
- W misce umieść 3 łyżki soli, 4 liście laurowe, posiekany korzeń chrzanu (30 g) oraz imbir (30 g).
- Wlej 2 litry wody, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku (50 g).
- Dodaj gałązki kopru (20 g), ziele angielskie (10 g), jałowiec (szt).
- Wymieszaj dokładnie i umieść mięso w marynacie.
Komentarz dietetyka
Marynata do gęsi jest niskokaloryczna i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Marynatę można wykorzystać także do marynowania kurczaka lub kaczki. Marynata zawiera sporą ilość składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny