Marynata do baraniny
Opublikowano: 16.05.2023 r.
Wino czerwone wytrawne, cebula i czosnek to kluczowe składniki, które podkręcą smak twojego baraniego udźca. Ta marynata przeniknie mięso, nadając mu bogaty i wyrazisty aromat. Cebula i czosnek dodadzą mu głębi, a wino sprawi, że baranina będzie soczysta i delikatna.
Składniki dla 5 porcji:
- Wino czerwone wytrawne - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 120 g (1 sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Udziec barani - 1000 g
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
- Wodę przegotuj i ostudź, przelej do miski, dodaj wino.
- Cebulę pokrój w pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj je do wina i wymieszaj. Następnie dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Zalej mięso przygotowaną marynatą i odstaw na całą noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować dowolne rodzaje mięs, marynata najlepiej sprawdzi się do mięs takich jak wołowina, baranina, nie polecam stosowania jej do chudych gatunków mięs - drób.
~ Oliwia Gawron, dietetyk