Marokańskie chlebki z patelni
Opublikowano: 12.10.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże i śmietana tworzą podstawę przepisu na marokańskie chlebki z patelni. Do tego dorzucamy cebulę, która nadaje im wyrazisty aromat, a olej rzepakowy sprawia, że są delikatnie chrupiące i złociste. To wszystko łączy się w prosty, ale wyjątkowy przepis rodem z serca Maroka.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Śmietana 18% - 130 g
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Cebula - 120 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g
- Pomidory w puszce - 300 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- W 300 ml ciepłej wody rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
- Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Mąkę pszenną przesiej do miski i dodaj do niej kwaśną śmietanę i sól.
- Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
- Odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz marchew i selera i zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut.
- Warzywa odsuń na bok patelni i usmaż mięso.
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i czosnkiem.
- Duś przez 20 minut na małym ogniu.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Ciasto podziel na 12 kawałków równej wielkości.
- Każdy rozpłaszcz w dłoniach i nafaszeruj mięsem.
- Zlep brzegi i uformuj okrągłe chlebki lekko spłaszczone z wierzchu.
- Smaż na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut z jednej strony.
- Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ulubionego sosu.
Komentarz dietetyka
Marokańskie chlebki z patelni to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Chlebki przygotować można z mąki orkiszowej, będą zawierały wówczas większa ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny