Marmolada z pigwy
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Pigwa surowa i cukier – to dwa niezbędne składniki, które zabiorą Cię w podróż do niezapomnianej słodyczy marmolady z pigwy. Przygotowanie tego przysmaku jest dziecinnie proste, a efekt końcowy to gładka, aromatyczna marmolada, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ciast lub deserów.
Składniki dla 30 porcji:
- Pigwa surowa - 1500 g
- Cukier - 1000 g
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Umyj pigwę i dobrze oczyść z wierzchu za pomocą gąbeczki.
- Owoce w całości zalej wodą i gotuj do całkowitej miękkości.
- Gdy owoce będą miękkie, zalej zimną wodą, obierz ze skórki. Ostudź i usuń gniazda nasienne.
- Blenderem zblenduj owoce na gładko.
- Przełóż owoce do garnka z nieprzywieralną powłoką.
- Zacznij gotować owoce na niewielkim ogniu, przy czym wsyp cukier i cały czas mieszaj.
- Mieszaj bardzo często, aż masa przestanie się rozpływać.
- Masa powinna się gotować około 70-90 minut. Mieszaj co jakiś czas. Gdy masa będzie ciągnąca się i nabierze czerwono-pomarańczowego koloru, oznacza to, że jest gotowa.
- Przełóż marmoladę do pojemnika/blaszki keksowej/blaszki do pieczenia (wyłożonych folią spożywczą). Odstaw na noc do stężenia.
- Marmolada powinna być tak stała, by dało się ją kroić.
- Podawaj na deser z dojrzałym serem.
Komentarz dietetyka
Pigwa to źródło pektyn. Wpływają korzystnie na układ pokarmowy. Znajdują się w nich też przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Zawiera też witaminy i minerały. Duża zawartość cukru w marmoladzie podnosi indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości