Marmolada różana
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Jabłka, śliwki, płatki róży i cukier – oto najważniejsze składniki, które przeniosą Cię w świat kwiatowych smaków i aromatów. Marmolada różana to prawdziwa uczta dla podniebienia, która w prosty sposób powstaje z tych kilku prostych, ale wyjątkowych elementów. Przetwory z różą zawsze dodają nuty elegancji do codziennego menu.
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 1000 g (4 duże sztuki)
- Śliwki - 1000 g
- Płatki róży - 200 g
- Cukier - 500 g (pół opakowania)
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój jabłka w kostkę.
- Wydryluj śliwki.
- W garnku umieść jabłka, dodaj śliwki, wsyp cukier i płatki róż.
- Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 2-3 godziny.
- Mieszaj co jakiś czas, aby marmolada się nie przypaliła.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Marmoladę wystudź.
- Słoiki sparz wrzątkiem i przełóż marmoladę do słoików.
- Zapasteryzuj marmoladę w słoikach i odstaw w chłodne, suche miejsce.
Komentarz dietetyka
Marmolada różana to bardzo słodki domowy wyrób. Zawiera ona dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny