Marchwiak

Opublikowano: 04.05.2025 r.
Olej rzepakowy, ksylitol, marchewka, orzechy włoskie, mąka pszenna, jajka – te składniki to podstawa marchwiaka, który zaskoczy cię swoim smakiem i wilgotną konsystencją. Dodatek sody oczyszczonej i proszku do pieczenia sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie, a chrupiące orzechy włoskie wkomponują się idealnie w jego strukturę.
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 180 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Orzechy włoskie - 30 g (1 garść)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 duża szklanka)
- Proszek do pieczenia - 7 g (1,5 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, miska, blaszka keksowa 26 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszają mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
- Orzechy posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.
- Do osobnej miski wlej olej i wsyp ksylitol. Zacznij miksować mikserem i stopniowo dodawać po jednym jajku.
- Następnie powoli dodawaj suche składniki, marchew i orzechy, cały czas miksując.
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk