Marchewka z groszkiem zasmażana

Opublikowano: 21.06.2025 r.
Marchewka, groszek, mąka pszenna, olej rzepakowy i bulion warzywny – to właśnie te składniki sprawiają, że marchewka z groszkiem zasmażana smakuje tak dobrze. Kruche kawałki marchewki i słodki groszek w pysznym, lekkim sosie to danie, które pamiętasz z dzieciństwa, a teraz zrobisz je w kilka chwil!
Składniki dla 4 porcji:
- Groszek zielony mrożony - 150 g (przed wykorzystaniem rozmroź)
- Marchewka - 300 g (3 małe sztuki)
- Mąka pszenna typ 750 - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Bulion warzywny - 250 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie włóż ją do garnka i zalej bulionem.
- Garnek z marchewką wstaw na gaz i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj rozmrożony groszek i gotuj, aż produkty będą miękkie.
- Ugotowany groszek z marchewką odcedź, jednak nie wylewaj bulionu.
- W pustym garnku rozgrzej olej i wymieszaj go z mąką. Całość lekko zasmaż.
- Następnie do mąki wlej bulion z gotowania warzyw i dokładnie wymieszaj, aby nie było gródek.
- Następnie do zasmażki dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy i składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową marchewkę z groszkiem podawaj na gorąco jako dodatek do obiadu.
Komentarz dietetyka
Marchewka z groszkiem zasmażana to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Koniecznie wykorzystaj w swojej kuchni jako dodatek do obiadu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny