Marchewka po koreańsku
Opublikowano: 03.04.2023 r.
Marchewka, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, czosnek i imbir – oto, co tworzy magię marchewki po koreańsku! Wystarczy kilka prostych składników, by cieszyć się intensywnym smakiem tej pikantnej i aromatycznej przekąski. Soczysta marchewka zanurzona w mieszance octu i oleju, z dodatkiem czosnku i imbiru, przyjemnie pobudzi kubki smakowe!
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 500 g (10 sztuk)
- Ocet jabłkowy - 20 ml (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Imbir korzeń - 15 g (3 plasterki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, papryka ostra, czosnek, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, garnek mały, słoiki
Przepis krok po kroku
- Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posól i odstaw na 2 godziny, po czym odciśnij nadmiar płynu.
- Imbir i czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i wymieszaj z marchewką.
- Dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
- W małym rondelku dobrze rozgrzej olej, dodaj kolendrę i polej nim marchewkę.
- Wymieszaj i przełóż do słoików.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dużą ilość ostrych przypraw, na duże ilości marchewki po koreańsku powinny uważać osoby z refluksem, zgagą i trądzikiem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk