Marchewka pasteryzowana na zimę
Opublikowano: 30.06.2023 r.
Marchewka i cukier to kluczowe składniki przy przygotowywaniu marchewki pasteryzowanej na zimę. Ten przepis pozwoli cieszyć się smakiem soczystej marchewki nawet w chłodniejsze miesiące. Przy minimalnym nakładzie pracy uzyskamy zdrową przekąskę gotową do wykorzystania w różnych potrawach przez cały rok.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 1500 g
- Cukier - 300 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Marchew umyj i obierz, następnie podgrzej przez kilka minut.
- Następnie pokrój ją w kostkę i wyłóż do czystych słoików, dość ciasno.
- Do garnka wlej litr wody i rozpuść w niej cukier i zagotuj.
- Gorącą wodą zalej słoiki marchwi.
- Zakręć wieczko i pasteryzuj przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny