Marchewka na parze
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Marchewka i masło to proste składniki, które potrafią wyczarować pyszne danie. Marchewka na parze z odrobiną masła jest zdrową i szybką przekąską lub dodatkiem do obiadu. To świetny sposób, by zachować maximum witamin i aromatu. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest naprawdę wart uwagi!
Składniki dla 5 porcji:
- Marchewka - 500 g
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Włóż ją do garnka z możliwością gotowania na parze i gotuj do miękkości.
- Na koniec dodaj masło i sól.
Komentarz dietetyka
Gotowanie na parze, to jedna z technik obróbki termicznej, która nie powoduje dużego ubytku witamin i składników odżywczych.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk