Marchewka gotowana z masłem

Opublikowano: 12.06.2025 r.
Marchewka i masło - to tylko tyle, czego potrzebujesz do przygotowania tej pysznej i prostoty w wykonaniu potrawy. Smaczna marchewka gotowana z masłem jest idealnym dodatkiem do obiadu, który zachwyci każdego. Minimum składników, maksimum smaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 500 g (4 średnie sztuki)
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Marchew przełóż do garnka i zalej ją wodą tak, aby była jedynie zakryta. Do wody dodaj pół łyżeczki soli.
- Marchew gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut.
- Marchew odcedź na sicie i przełóż ją z powrotem do garnka.
- Do marchewki dodaj pół łyżeczki soli oraz masło. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Marchew gotowaną z masłem podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Marchewka gotowana z masłem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Marchew stanowi źródło wielu składników odżywczych, dlatego koniecznie włącz ją do codziennego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny