Marchewka duszona

Opublikowano: 19.07.2025 r.
Marchewka i groszek – te dwa składniki tworzą bazę tego przepisu na marchewkę duszoną. Dodaj jeszcze trochę masła dla smaku i posyp wszystko odrobiną mąki, aby uzyskać idealną konsystencję. Marchwiana słodycz i delikatność groszku razem tworzą prosty, ale pyszny dodatek do wielu dań.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 300 g (6 sztuk)
- Groszek zielony mrożony - 450 g (1 opakowanie)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Marchewkę umyj i obierz.
- Obraną marchewką pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
- Zalej ok. 2,5 szklankami wody i gotuj na średnim ogniu.
- Gdy marchewka lekko zmięknie dodaj zielony groszek.
- Do gotujących się warzyw dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Ok. 2/3 szklanki wody wymieszaj z mąką.
- Powstałą zawiesinę mąki dokładnie rozdrobnij, aby nie powstały grudki i dodaj do garnka.
- Mieszaj, gotując na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia masła i jednolitego rozprowadzenia zawiesiny mąki.
- Wyłącz ogień, dopraw solą i pieprzem.