Manty
Opublikowano: 09.07.2022 r.
Mięso mielone wołowe, duża cebula i roztopione masło to kluczowe składniki, które nadają mantom ich wyjątkowy smak. Tych pysznych pierogów nie da się pomylić z żadnym innym daniem dzięki aromatycznemu nadzieniu z mięsa i cebuli, a maślane polanie dodaje im jeszcze więcej charakteru.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mięso mielone wołowe - 200 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Masło - 50 g (roztopione, do polania pierogów)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Przygotuj pół szklanki gorącej wody.
- Do miski wsyp mąkę oraz dodaj szczyptę soli.
- Następnie wlej połowę gorącej wody i dwie łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ciasto na pierogi.
- Ciasto przełóż na blat i zagniataj, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Do miski włóż mięso, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozwiń z folii i podziel na cztery części. Jedną część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kwadrat lub prostokąt, pozostałe kawałki ciasta przykryj.
- Rozwałkowane ciasto potnij na kwadraty o boku 5 cm.
- Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu.
- Następnie wszystkie końce kwadratu złap i zlep nad farszem, brzegi ciasta również zlep.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż manty pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 minuty.
- Następnie pierożki odkryj, podlej je ćwiercią szklanki wody i duś przez około 3 minuty.
- Gotowe pierożki przełóż na talerze i podawaj polane roztopionym masłem.
Komentarz dietetyka
Manty to pierożki z farszem mięsnym. Stanowią one doskonale źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny