Manti
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Mąka pszenna, jagnięcina i cebula - to trio, które tworzy magię w przepisie na manti. Mąka służy do przygotowania delikatnego ciasta, jagnięcina dodaje głębokiego smaku, a cebula dopełnia całość aromatycznym akcentem. Reszta składników, jak jajka czy śmietana, dopełniają tę wyborną kompozycję smaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 480 g
- Jajko - 2 szt.
- Comber jagnięcy - 120 g
- Cebula - 100 g
- Śmietana 12% - 70 g
- Majonez light - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj łyżkę soli.
- Ręką zrób wgłębienie, w nie wbij jajka.
- Stopniowo dolewaj 250 ml ciepłej wody, wyrabiając ciasto.
- Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj minimum 5 minut. Przykryj ściereczką.
- Posiekaj natkę oraz cebulę bardzo drobno. Dodaj do mięsa, wraz z solą, słodką papryką i pieprzem.
- Podziel ciasto na 4 części. Pierwszą część rozwałkuj cienko. Zrób równe kwadraty (długość boku około 2,5-3 cm).
- Każdy kwadrat nadziewaj niedużą ilością farszu. Złap za cztery rogi i zamknij farsz w cieście.
- Zagotuj wodę. Dodaj sól oraz łyżkę oleju.
- Do wrzącej wody wrzuć pierożki i całość delikatnie zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Ugotowane manti wyłów łyżką cedzakową.
- Przygotuj w ten sposób resztę pierożków.
- Ugotowane manti podawaj z sosem czosnkowym: przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, jogurt, majonez i sól dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Manti jest źródłem każdego makroskładnika. Dostarcza węglowodanów, białek i tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości