Mannowiec
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Masło, miód i kasza manna to kluczowe składniki tego pysznego mannowca, który z pewnością zadowoli każde podniebienie. Dodając do tego mąkę pszenną, jajka i mleko, stworzysz wyjątkowy, delikatny wypiek. Całość uzupełnia słodycz cukru i delikatność śmietany, tworząc niepowtarzalny smak domowego ciasta.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Cukier - 80 g
- Masło - 300 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Miód - 50 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 12% - 75 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Cukier puder - 50 g
- Kasza manna - 80 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/2 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejną częścią ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.
- W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier puder.
- Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.
- W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę.
- Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
- Na jednym z upieczonych blatów wyłóż masę grysikową. Przykryj kolejnym blatem.
- Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto polewą czekoladową.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny