Mango lassi
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Mango, jogurt naturalny i miód to klucz do idealnego mango lassi. Ten tropikalny napój orzeźwi Cię w upalne dni i zaskoczy swoim prostym, ale wyjątkowym smakiem. Przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut, a efekt jest wart każdej chwili spędzonej w kuchni.
Składniki dla 2 porcji:
- Mango - 500 g (2 średnie sztuki)
- Jogurt naturalny - 250 ml
- Miód - 50 g
- Przyprawy - kardamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender, miska
Przepis krok po kroku
- Mango obierz ze skórki, obkrój nożem miąższ, aby wyciągnąć ze środka pestkę.
- Miąższ mango włóż do wysokiego pojemnika do blendowania.
- Do pojemnika dodaj jogurt, miód, pół szklanki wody oraz szczyptę kardamonu.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładki mus i przelej go do szklanek.
- Koktajl mango lassi podawaj od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Mango lassi to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie na diecie redukcyjnej lub posiłek protreningowy - dostarczający białka i węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny