Mały sernik na 4 porcje
Opublikowano: 14.12.2023 r.
Ser twarogowy chudy, jajka, syrop z agawy i jogurt skyr - to tylko kilka kluczowych składników, które składają się na pyszny, mały sernik na 4 porcje. Oto przepis, który wykorzystuje te ingrediencje w prosty sposób, dzięki czemu możesz cieszyć się delikatnym sernikiem idealnym na małe przyjęcie lub kameralny wieczór w domowym zaciszu.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 250 g (w temperaturze pokojowej)
- Budyń (proszek) - 17 g (0,5 opakowania)
- Jajko - 2 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Syrop z agawy - 50 g
- Jogurt skyr - 150 g (w temperaturze pokojowej)
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne 1,2 l
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 180 st C.
- Oddziel białka od żółtek.
- Zblenduj ser, jogurt, budyń, syrop z agawy, kilka kropli aromatu waniliowego oraz żółtka na gładką masę.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodaj białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę warto posmarować olejem (lub psiknąć tłuszczem w sprayu).
- Do formy wlej masę.
- Piecz sernik przez 25-30 minut.
- Studź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
- Najlepiej smakuje minimum po całym dniu chłodzenia.
Komentarz dietetyka
Można użyć każdego dowolnego słodzidła. Równie dobrze sprawdzi się syrop klonowy, cukier, erytrytol czy ksylitol.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości