Malinowa księżniczka
Opublikowano: 21.04.2022 r.
Jajka, twaróg, kajmak, śmietanka kremówka i maliny to kluczowe składniki tej pysznej "Malinowej Księżniczki". Połączenie delikatnego sernika na herbatnikowym spodzie z kremową masą kajmakową i świeżymi malinami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Z galaretką na wierzchu i aromatem kawy w tle, ten deser z pewnością zaskoczy swoją wyjątkową harmonijną kompozycją.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 340 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Kajmak - 250 g
- Ser twarogowy tłusty - 800 g
- Żelatyna - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Galaretka - 75 g
- Maliny - 300 g
- Herbatniki - 200 g
- Herbata czarna napar bez cukru - 250 ml (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich cukier.
- Zmiksuj do powstania szklistej masy.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Biszkopt wystudź i przekrój na dwa blaty.
- W misce umieść twaróg, dodaj cukier i śmietankę kremówkę, zmiksuj.
- Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj.
- Galaretkę malinową rozpuść w gorącej wodzie według instrukcji na opakowaniu i schłodź w lodówce.
- Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą i wyłóż na niego połowę masy twarogowej.
- Na masę wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją kajmakiem i wyłóż warstwę ciastek.
- Na ciastka wyłóż masę twarogową, a na nią połóż blat ciasta.
- Na wierzch wyłóż maliny i wylej tężejącą galaretkę.
- Ciasto schłodź w lodówce.
Komentarz dietetyka
Malinowa księżniczka to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny