Malinowa chmurka Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Malinowa chmurka z Thermomixu to cudowne połączenie malin, mascarpone i śmietanki kremowej. Maliny mrożone dodają intensywnego smaku, a galaretka malinowa idealnie trzyma wszystko razem. Mascarpone i schłodzona śmietanka kremowa tworzą kremową, lekką warstwę. To wszystko na delikatnym, maślanym spodzie. Smacznego!
Składniki dla 15 porcji:
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Cukier - 20 g
- Sól - 2 g (szczypta)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Masło - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Galaretka - 231 g (malinowa, 3 opakowania)
- Maliny mrożone - 600 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml (schłodzona)
- Białko jajka - 3 szt.
- Cukier puder - 50 g
- Cukier waniliowy - 20 g
- Przyprawy - sól, cukier, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 23x33, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Ciasto kruche: masło, mąkę, esencję waniliową, proszek do pieczenia, żółtka i dwie łyżki cukru zagnieć za pomocą Thermomixa przez 30 sekund / obroty 4.
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i schowaj w zamrażalniku na 30 minut. Po tym czasie rozłóż je równomiernie na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach C.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. Temperaturę zmniejsz do 120 stopni C- w tej temperaturze będziemy suszyć bezę.
- Beza: do dokładnie umytego i wysuszonego naczynia Thermomixa wlej 3 białka i dodaj cukier puder. Z pomocą motylka ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4. Nie zakładaj miarki na pokrywę.
- Po tym czasie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj sok z cytryny. Ponownie ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim formę, w której piekł się kruchy spód. Następnie w obrysie równomiernie rozłóż ubite białka i posyp płatkami migdałowymi.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i susz przez godzinę. Po tym czasie nie otwierając piekarnika, zostaw bezę na całą noc, by wciąż schła.
- Galaretka z malinami: przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 1/4 mniej wody.
- Gdy galaretka przestygnie wsyp do niej mrożone maliny i dość szybko rozłóż równomiernie na wystudzonym spodzie, ponieważ może błyskawicznie stężeć.
- Kruchy spód z galaretką schowaj w lodówce na noc.
- Następnego dnia przygotuj krem: mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier waniliowy umieść w naczyniu Thermomixa. Ubij z użyciem motylka przez 3 minuty / obroty 3.
- Przygotowany krem rozłóż równomiernie na galaretce.
- Na wierzch kremu połóż przygotowaną bezę.
- Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Komentarz dietetyka
W ciastach przygotowywanych w domu samodzielnie decydujemy o ilości dodawanego cukru, dzięki czemu możemy przygotować każde ciasto, nawet będąc podczas procesu odchudzania.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk