Makrela z grilla po chorwacku
Opublikowano: 17.12.2021 r.
Oliwa z oliwek i świeża makrela - to podstawa, by przygotować soczystą makrelę z grilla po chorwacku. Chrupiąca skórka i delikatne mięso ryby, skropione aromatyczną oliwą z oliwek, sprawią, że przeniesiesz się myślami na słoneczne wybrzeże Adriatyku. Tu nie potrzeba skomplikowanych składników – wystarczy, że ryba jest naprawdę świeża, a oliwa dobrej jakości.
Składniki dla 2 porcji:
- Makrela - 800 g (2 świeże sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- grill elektryczny
Przepis krok po kroku
- Umyj świeżą rybę. Pozbaw ją skrzeli. Jeżeli chcesz - także głowy. Umyj ponownie.
- Rybę ponacinaj nożem w poprzek, tworząc mini kieszonki (w różnych miejscach na obu stronach).
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Świeży rozmaryn podziel na igiełki.
- W każdą kieszonkę włóż po dwa plasterki czosnku oraz po 3-4 igiełki rozmarynu. Posyp solą i pieprzem.
- Do środka ryby włóż też parę plasterków czosnku i cytryny, rozmarynu, posól i popieprz.
- Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki na całą noc.
- Grilla posmaruj oliwą. Rozgrzej.
- Wyłóż rybę na gorącego grilla i grilluj po 10 minut na jedną stronę (nie więcej). Podczas grillowania nie przekręcaj ryby, dopiero po upływie 10 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bardzo zdrowy przepis. Jest bogaty w tłuszcze korzystne dla zdrowia. Zawiera też białko. Posiłek ten nie podniesie poziomu glukozy we krwi.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości