Makrela smażona

Opublikowano: 18.12.2021 r.
Makrela, świeżutka i smakowita, to główny bohater tego przepisu. Do tego olej rzepakowy, który podkreśli jej smak podczas smażenia. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników morskich przysmaków. Smażona makrela to danie idealne na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Makrela - 800 g (2 świeże sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek, koper, cytryna
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Świeże filety z makreli umyj.
- Przypraw je solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryczką chilli, skrop sokiem z cytryny.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Na rozgrzany olej wyłóż rybę. Smaż do momentu, aż stanie się w większości biała.
- Przekręć na drugą stronę. Smaż maksymalnie 2-3 minuty.
- Podawaj z plasterkami cytryny.
- Posyp świeżym koperkiem.
- Dodaj ulubione dodatki.
Komentarz dietetyka
Makrela smażona nie podnosi poziomu glukozy we krwi, ponieważ indeks glikemiczny wynosi 0. Nie zawiera węglowodanów. Dobry posiłek w diecie ograniczającej węglowodany. Zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości