Makrela pieczona
Opublikowano: 08.08.2023 r.
Makrela, masło, cytryna i czosnek – to zestawienie, które sprawi, że Twoje podniebienie oszaleje z radości. Mamy tu makrelę, która po upieczeniu staje się soczysta i aromatyczna. Dzięki masłu rybka zyskuje niepowtarzalny smak i delikatność, a cytryna i czosnek dodają jej świeżości i pikantności. To połączenie prostych składników daje niezwykle smaczny efekt!
Składniki dla 2 porcji:
- Makrela - 800 g
- Masło - 40 g
- Cytryna - 104 g
- Natka pietruszki - 24 g
- Czosnek - 20 g
- Oliwki czarne - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, grill
Przepis krok po kroku
- Makrelę umyj, usuń płetwy.
- Zrób kilka nacięć w poprzek ryby z wierzchu po obu stronach.
- Do środka ryby włóż kilka plasterków świeżego czosnku, część pokrojonego masła oraz cytryny. Dodaj też świeżo posiekanej natki pietruszki.
- Oliwki przekrój na pół, niektóre pokrój w plasterki.
- Makrele posól i włóż do formy do pieczenia.
- Na wierzch połóż kawałki masła oraz oliwki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.
- Możesz również potem wstawić pod grill i zapiec jeszcze przez 5-10 minut, żeby były bardziej chrupiące z wierzchu.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny