Makówki z masy makowej
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Masa makowa, bułka pszenna i mleko to główne składniki pysznych makówek, czyli tradycyjnego świątecznego deseru, który przypomni smaki z dzieciństwa. Połączenie soczystego maku z delikatnie nasączoną bułką i mlekiem daje doskonały efekt, a wiórki kokosowe dodają całości nieco egzotycznego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Masa makowa - 850 g
- Bułka pszenna - 100 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Wiórki kokosowe - 60 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski włóż połowę masy makowej.
- Bułkę pokrój w plastry i przełóż je do dużej miski. W rondelku podgrzej mleko i przelej je do bułki. Pieczywo mocz przez chwilę. Następnie ułóż je na masie makowej
- Na wierzch bułek wyłóż kolejną część masy makowej.
- Całość ozdób wiórkami kokosowymi.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera naprawdę wysoki indeks glikemiczny, powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby z problemami z gospodarką cukrową.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny