Makówka śląska
Opublikowano: 14.03.2024 r.
Mak niebieski, mleko i miód to trzy główne składniki południowej klasyki - makówki śląskiej. Miksowane z orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami, a wszystko to układa się na przekrojonej chałce, nasiąkniętej mlekiem i miodem. Ten deser ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak, który przypomina święta Bożego Narodzenia na Śląsku.
Składniki dla 10 porcji:
- Mak niebieski - 250 g
- Mleko 2% - 1000 ml (1 karton)
- Masło - 50 g
- Miód - 100 g (4 duże łyżki)
- Orzechy włoskie - 90 g (3 garście)
- Migdały - płatki - 90 g (4-5 garści)
- Rodzynki - 100 g (3 garści)
- Chałka - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Wybierz zmielony mak lub zmiel go samodzielnie w domowym młynku.
- Do garnka wlej mleko, dodaj mak i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki. Przygotuj resztę bakalii.
- Do garnka z mlekiem i makiem dodaj bakalie, miód i masło.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 15-20 minut.
- Spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj trochę więcej miodu lub bakalii.
- Odstaw na kilka minut do zgęstnienia i lekkiego przestygnięcia.
- Na dnie szklanego naczynia wyłóż warstwę kawałków chałki, wyłóż część masy makowej i ponownie warstwę chałki. Układaj do wyczerpania składników.
- Udekoruj bakaliami.
Komentarz dietetyka
Mak niebieski to bardzo wartościowy element diety. Jest źródłem błonnika, wapnia i wielu substancji o działaniu przeciwzapalnym. Makówka śląska jest jednak daniem wysokokalorycznym i może charakteryzować się wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli borykasz się z nadmierną masą ciała lub zaburzeniami węglowodanowo-insulinowymi takimi jak cukrzyca lub insulinooporność, uważaj na jej ilości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk