Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Makowiec zawijany to jedno z najbardziej klasycznych i ulubionych polskich ciast, które nieodłącznie kojarzy się z okresem świątecznym. Już od pokoleń gości na stołach podczas Bożego Narodzenia, a jego intensywny, charakterystyczny smak i aromat, wypełniający dom, przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań i uroczystości. Tradycyjnie przygotowywany z maku, miodu, bakalii i delikatnego, drożdżowego ciasta, makowiec jest symbolem dostatku i pomyślności. Dziś przedstawiamy uproszczoną wersję tego przysmaku, wykorzystując gotową masę makową, która znacznie skraca czas przygotowania, nie ujmując jednak niczego z oryginalnego smaku i magii tego wyjątkowego wypieku.
Składniki dla 15 porcji:
- Masa makowa - 400 g (1 puszka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże świeże - 40 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, cukrem, i ciepłym mlekiem. Odstaw zaczyn na 30 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z zaczynem.
- Dodaj kawałki masła i żółtka wyrób ciasto rękoma. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Białka ubij z solą na gęstą pianę i połącz z masą makową.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, dodaj mak zostawiając 3 cm marginesy.
- Zawiń makowiec w rulon i przełóż na blachę do pieczenia z papierem.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny lub wodą, powstałym lukrem posmaruj ciasto.
Komentarz dietetyka
Makowiec możesz podawać z domowym lukrem lub możesz posypać orzechami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk