Makowiec zawijany
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Masa makowa, mąka pszenna, drożdże świeże, żółtka i dużo cukru – to podstawa każdego dobrego makowca zawijanego. Do tego dodajemy trochę soli, mleka, masła i białek jaj, żeby ciasto było puszyste. Na koniec jeszcze szczypta maku niebieskiego dla smaku i cukier puder na wierzch – i mamy pyszny, świąteczny makowiec!
Składniki dla 16 porcji:
- Masa makowa - 500 g
- Białko jajka - 2 szt. (2 białka)
- Mąka pszenna typ 550 - 470 g (3 i 1/2 szklanki)
- Drożdże świeże - 33 g (1/3 opakowania)
- Żółtko jajka - 5 szt. (5 żółtek)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Mleko 2% - 130 ml (1/2 szklanki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Cukier - 130 g (2/3 szklanki)
- Mak niebieski - 60 g (6 łyżek)
- Cukier puder - 250 g (2 szklanki)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Masło roztop w mikrofalówce i pozostał do ostygnięcia.
- Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj (nie powinno być żadnych grudek). Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min.
- Do innej miski przesiej mąkę, a potem dodaj do niej szczyptę soli, 5 żółtek, cukier oraz rozczyn. Wstępnie wymieszaj składniki szpatułką, a potem wyrób ciasto ręcznie na jednolitą masę. Dodaj ostudzone masło i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min.
- Ciasto odłóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 60 min w ciepłe miejsce.
- Masę makową umieść w misce.
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie przełóż je do miski z makiem i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Ciasto drożdżowe podziel na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj i umieść na niej masę makową (pamiętaj o zostawieniu tzw. ramki). Następnie zawiń ciasto w rulon. Z drugim kawałkiem ciasta postęp w ten sam sposób.
- Makowiec zawiń w papier do pieczenia, ale w środku pozostał 1,5 cm wolnej przestrzeni. Makowce umieść na blaszce do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzanie góra-dół). Makowce piecz ok. 40-45 min.
- Gdy ciasto będzie gotowe i wystudzone, przygotuj lukier. Do miseczki wlej 4 łyżki ciepłej wody i wsyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj.
- Kiedy konsygnacja lukru będzie jednolita, możesz posmarować makowiec. Następnie posyp ciasto suchym makiem.