Makowiec z kruszonką
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Mąka pszenna, masło, cukier i masa makowa to podstawowe składniki pysznego makowca z kruszonką. Ten klasyczny wypiek łączy delikatne, maślane ciasto z obfitą warstwą masy makowej, a wszystko to zwieńczone jest chrupiącą kruszonką. Idealny na święta i specjalne okazje, z pewnością zachwyci smakiem i aromatem.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 420 g (300 g do ciasta i 120 g do kruszonki)
- Masło - 200 g (200 g do ciasta i 100 g do kruszonki)
- Cukier - 140 g (70 g do ciasta i 70 g do kruszonki)
- Jajko - 2 szt.
- Masa makowa - 900 g
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Masło posiekaj z mąką.
- Dodaj jajka i cukier i szybko zagnieć ciasto.
- Owiń ciasto folią i odstaw na 20 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
- Składniki na kruszonkę (mąka, masło, cukier i cukier wanilinowy) rozetrzyj w palcach.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopniach C.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż masę makową i posyp kruszonką.
- Piecz w 180 C, przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Makowiec z kruszonką ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego najlepiej jeść go z umiarem.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny