Makowiec z gotowej masy makowej
Opublikowano: 12.09.2021 r.
Mąka pszenna, kostka masła, jajka i gotowa masa makowa – to kluczowe składniki tego przepisu. Połączenie kruchego ciasta z mąki i masła oraz słodkiej, aromatycznej masy makowej daje niezapomniany smak domowego makowca. Całość dopełnia lekkość proszku do pieczenia i delikatna słodycz cukru pudru, a biała czekolada dodaje wyjątkowego wykończenia.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier puder - 50 g (1/4 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Masa makowa - 840 g (1 puszka)
- Czekolada biała - 100 g (1 tabliczka)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę i cukier puder, dodaj posiekane masło i wbij 3 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki. Wsyp proszek do pieczenia i całość dokładnie wyrób rękami.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na całej powierzchni ciasto. Całość podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Do miski wrzuć masę makową i dodaj do niej białka. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód. Piecz razem przez 40 minut.
- Gotowe ciasto ozdób startą białą czekoladą.
Komentarz dietetyka
To zdrowe ciasto, jednak nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dość spory udział cukrów prostych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny