Makowiec z ciasta francuskiego
Opublikowano: 11.07.2022 r.
Ciasto francuskie, mak niebieski, kandyzowana skórka z pomarańczy i orzechy włoskie grają tutaj główne role. Te składniki tworzą wyjątkową kompozycję smaków, która wyróżnia ten przepis na makowiec. Dzięki połączeniu chrupiącego ciasta, intensywnie aromatycznego maku i delikatnej skórki pomarańczy, zyskujemy deser idealny na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 500 g
- Mak niebieski - 250 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Orzechy włoskie - 70 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Miód - 50 g
- Suszona żurawina - 50 g
- Morele suszone - 60 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, papier do pieczenia, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mak umieść w misce i zalej wrzątkiem.
- Odstaw na 30 minut pod przykryciem.
- Pokrój morele w kostkę.
- Posiekaj orzechy włoskie.
- Mak zmiel w maszynce do mięsa 3-krotnie.
- Mak wymieszaj z masłem, jajkami i cukrem.
- Dodaj do niego miód, suszone owoce, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie.
- Na płat ciasta francuskiego wyłóż masę makową i zwiń w rulon.
- Umieść makowiec na papierze do pieczenia.
- Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Makowiec wystudź i pokrój na porcje.
Komentarz dietetyka
Makowiec z ciasta francuskiego to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one dość szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie są odpowiednie dla osób mających zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny