Makowiec wielkanocny

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Masło, masa makowa i jabłko to trio, które tworzy magiczny smak wielkanocnego makowca. Dodaj do tego odrobinę śmietany 18% i proszek do pieczenia, a w mig wyczarujesz prawdziwy świąteczny przysmak. Cukier puder i mąka pszenna typ 500 zapewniają odpowiednią słodycz i konsystencję, podczas gdy jajko i żółtko scalają wszystko w całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g (ok. 1 i 1/2 szklanki)
- Cukier puder - 80 g (ok. 1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (3/4 łyżeczki)
- Masło - 130 g (niecała kostka)
- Śmietana 18% - 60 g (2 łyżki)
- Masa makowa - 400 g (1 puszka)
- Jabłko - 250 g (1 duża sztuka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj kawałki masła i cukier puder. Wszystko dokładnie posiekaj nożem.
- Dodaj jajko, żółtko, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć ciasto, formując kulę i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Jabłko obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do masy makowej. Wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki i odetnij niewielki kawałek.
- Resztę ciasta rozwałkuj, ułóż na dnie blaszki i wyłóż masę makową.
- Z wcześniej odciętego kawałka ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż na wierzchu w dowolnych kształtach.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ci piecz ok. godziny.
Komentarz dietetyka
Cukier warto zastąpić ksylitolem. Aby zmniejszyć zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych masło można zastąpić dobrej jakości margaryną.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk