Makowiec na kruchym spodzie
Opublikowano: 11.09.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka, masło i masa makowa to główne składniki makowca na kruchym spodzie. Świetnie się ze sobą łączą, tworząc pyszne, wilgotne ciasto o nieziemskim smaku. Kruche ciasto pełne aromatycznego maku zawsze idealnie pasuje do świątecznego stołu lub na każdą inną wyjątkową okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 375 g (2,5 szklanki)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Śmietana 18% - 50 g (2 łyżki)
- Masa makowa - 840 g
- Groch (nasiona) - 100 g
- Czekolada biała - 40 g (1/3 tabliczki)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, rondelek, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wrzuć miękkie masło i połącz składniki ręką.
- Do ciasta wbij jajko i dodaj żółtka. Wlej śmietanę i wyrób całość dokładnie.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem. Ciasto przykryj papierem i wysyp na nie suchy groch, całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
- Na podpieczony spód bez grochu wyłóż masę makową i piecz w piekarniku przez kolejne 30 minut.
- W rondelku zmieszaj cukier i 3 łyżki wody. Całość podgrzewaj, ciągle mieszając przez 2 minuty. Do cukru dodaj czekoladę i dokładnie rozmieszaj.
- Powstałą polewą udekoruj ciasto.
Komentarz dietetyka
To zdrowe ciasto jednak nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny