Makowiec japoński z puszki
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Masa makowa, jajka, masło, cukier i jabłka to baza tego makowca japońskiego z puszki. Prosty w przygotowaniu dzięki gotowej masie makowej, która oszczędza czas, a świeże jabłka dodają wilgotności i wyjątkowego smaku. To ciasto jest idealnym połączeniem tradycji i wygody, co czyni je świetną opcją na szybki deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Masa makowa - 600 g
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Jabłko - 500 g
- Kasza manna - 50 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek do dwóch osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- W osobnej misce ubij masło i żółtka.
- .Do masy maślanej dodawaj łyżkami masę makową.
- Do masy makowej dodaj obrane i starte jabłka (na drobnych oczkach) oraz białka. Delikatnie przemieszaj całość łyżką.
- Do ciasta dodaj kaszę mannę i proszek do pieczenia.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny