Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Opublikowano: 24.09.2023 r.
Masa makowa z puszki, duże jabłka, margaryna do pieczenia i kilka jajek to kluczowe składniki makowca japońskiego, który jest łatwy do zrobienia i wyjątkowo smaczny. Jeśli szukasz przepisu, w którym nie musisz samodzielnie mielić maku, a jednocześnie chcesz uzyskać wilgotne, aromatyczne ciasto, ten przepis jest dla Ciebie idealny.
Składniki dla 20 porcji:
- Masa makowa - 850 g (1 puszka)
 - Cukier - 200 g
 - Jabłko - 1000 g (4 duże sztuki)
 - Margaryna do pieczenia - 250 g (1 kostka)
 - Jajko - 6 szt.
 - Kasza manna - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
 - Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
 
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska, drewniana łyżka
 
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie przełóż je do miski.
 - Białka oddziel od żółtek.
 - Do osobnej miski włóż margaryną pokrojoną w kostkę i utrzyj ją z dodatkiem cukru przy pomocy miksera na puszystą masę.
 - Do margaryny dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
 - Następnie do masy dodaj kaszę manną i ponownie utrzyj masę.
 - Na koniec dodaj masę makową, jabłka oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i miksuj na małych obrotach miksera.
 - Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
 - Ubitą pianę dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
 - Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Makowiec piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 70-90 minut (do suchego patyczka).
 - Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
 
Komentarz dietetyka
Makowiec japoński z gotowej masy makowej to doskonała propozycja na pyszny deser. Jabłka wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny