Makowiec japoński thermomix
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Masa makowa, jabłka, jajka i masło — to serce makowca japońskiego z Thermomixa. Ten smaczny wypiek wymaga jeszcze cukru pudru, proszku do pieczenia i odrobiny kaszy manny. To połączenie gwarantuje cudownie wilgotne ciasto o głębokim smaku, które zaskoczy niejednego smakosza.
Składniki dla 10 porcji:
- Masa makowa - 560 g
- Jabłko - 600 g
- Jajko - 7 szt.
- Masło - 250 g
- Cukier puder - 250 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Kasza manna - 20 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek do dwóch osobnych miseczek.
- Białka wlej ze szczyptą soli do thermomixa z motylkiem. Ubij przez 4 min w temperaturze 37 stopni na obrotach 4.
- Gotową pianę odstaw na bok.
- Do naczynia z założoną kopystką dodaj cukier puder, masło i żółtka. Ubijaj przez 2 minuty przy obrotach 5.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę, dodaj do masy w thermomixie i mieszaj 15 sekund na obrotach 4.
- Dodaj kaszę mannę i proszek do pieczenia. Mieszaj przez 1 minutę na obrotach 4.
- Białka dodawaj delikatnie do masy makowej.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny