Makowiec japoński
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Makowiec japoński to prawdziwe cudo z kuchni. Do jego przygotowania potrzebujesz masy makowej, soczystych jabłek oraz sporej ilości jajek. Kasza manna i proszek do pieczenia zadbają o odpowiednią konsystencję ciasta. Dodatkowo czekolada gorzka i masło dopełnią całość, nadając deserowi wyjątkowy smak.
Składniki dla 12 porcji:
- Masa makowa - 500 g
- Jajko - 5 szt.
- Jabłko - 360 g (2 sztuki)
- Kasza manna - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Masło - 50 g
- Mleko 2% - 125 ml (0,5 szklanki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Oddziel żółtka do białek.
- Żółtka wymieszaj z masą makowa, mlekiem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i jabłkami.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
- Przełóż ciasto do blachy i piecz w 180 C przez około 45 minut.
- Czekoladę z masłem rozpuść nad kąpielom wodną (na garnku z wodą ułóż miseczkę z czekoladą i masłem i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści).
- Upieczone ciasto, lekko przestudź, polej polewą i zostaw do zastygnięcia polewy.
Komentarz dietetyka
Makowiec japoński można przygotować w wersji bezglutenowej zamieniając kaszę mannę na kaszkę kukurydzianą, a zwykły proszek do pieczenia na wersje bezglutenową.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny