Makowiec bezglutenowy
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Mleko, drożdże, mąka kukurydziana, mąka jaglana, skrobia ziemniaczana, twaróg sernikowy, masło i masa makowa – to tylko niektóre z kluczowych składników, które składają się na wyjątkowy przepis na bezglutenowy makowiec. Dzięki ich harmonijnej kompozycji ten deser jest nie tylko smaczny, ale także delikatny i idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 150 ml
- Drożdże świeże - 30 g
- Cukier - 50 g
- Mąka kukurydziana - 60 g
- Mąka jaglana - 120 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 90 g
- Twaróg sernikowy - 90 g
- Masło - 70 g
- Masa makowa - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, mikser, wałek, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mąki wsypujemy do jednej miski. Mieszamy je.
- Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier i mieszankę mąk. Całość dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski z mąką dodajemy pozostały cukier, twaróg, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub miksera.
- Wyrobioną masę odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie, a następnie rozwałkowujemy je i układamy na blaszkę do pieczenia.
- Rozsmarowujemy na nim masę makową (powinna mieć temperaturę pokojową). Ciasto zwijamy w rulon.
- Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
- Opcjonalnie gotowy makowiec możemy ozdobić lukrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk